Украйна започва консултации със САЩ за гаранции за сигурност до приемането ѝ в НАТО

Редица държави се готвят да се срещнат в Саудитска Арабия, за да обсъдят мирния план на Зеленски

31.07.2023 | 07:31 Редактор: Михаела Димитрова
Украйна започва консултации със САЩ за гаранции за сигурност до приемането ѝ в НАТО

Украйна ще започне тази седмица консултации със САЩ за предоставяне на гаранции за сигурността на Киев до приключване на процеса на присъединяване към НАТО, заяви в Telegram началникът на кабинета на президента Володимир Зеленски - Андрий Ермак, цитиран от Ройтерс.

Ермак добави, че официални лица от редица държави се готвят да се срещнат в Саудитска Арабия, за да обсъдят мирния план на Зеленски за Украйна, основан на напускането на всички руски войски. Той не посочи кога ще се проведе следващата среща, но заяви, че планът ще бъде обсъден на три етапа, които ще доведат до среща на държавните и правителствените ръководители.

Според "Уолстрийт джърнъл" тя ще се проведе в Джеда на 5-6 август.

На срещата на върха на Алианса във Вилнюс на Украйна беше предложена подкрепа за борбата срещу 17-месечната руска инвазия, а отделни държави обещаха нови оръжия, но не беше определена дата за членство преди края на войната, припомня БТА.

Членовете на Г-7 се съгласиха всяка страна да договори споразумения за предоставяне на гаранции за сигурност и да помогне на Украйна да укрепи армията си. Според Ермак над 10 други държави са се присъединили към декларацията на Г-7 и Украйна преговаря с всяка от тях за условията на бъдещите гаранции.

Снимка: БГНЕС