Румъния планира да увеличи транзита на украинско зърно през река Дунав

Страната вече е улеснила транзита на повече от 20 милиона тона зърно от Украйна

28.07.2023 | 18:30 Редактор: Михаела Димитрова
Румъния планира да увеличи транзита на украинско зърно през река Дунав

Румъния планира бързо да разшири един от ключовите транзитни маршрути за зърно от съседна Украйна, тъй като ескалиращите атаки на Русия в Черно море изострят рисковете за световната търговия, съобщава Bloomberg. 

Страната вече е улеснила транзита на повече от 20 милиона тона зърно от Украйна, около половината от всичките 41 милиона тона, изпратени през така наречените "коридори на солидарността“ от началото на войната в Украйна. "Сега Румъния може да отвори нови пропускателни пунктове със съседа си, да увеличи персонала на съществуващите пунктове и да доведе пенсионирани и военни пилоти, за да ускори транзита на кораби през дунавските канали." Това е заявил външният министър на Румъния Луминита Одобеску.

"Ние сме в тесен контакт с Украйна, за да определим най-добрите варианти за увеличаване и ускоряване на този транзит. Ситуацията със сигурността, разбира се, е трудна, но ние сме готови да продължим да помагаме на Украйна", е заявила тя, цитирана от "Фокус".

В момента румънското пристанище Констанца, най-голямото черноморско пристанище в ЕС, е предпочитаният вариант за украинските компании поради близостта и по-ниските разходи, допълва РБК-Украйна.

Снимка: БГНЕС