Обвиненията срещу Тръмп станаха 40, огромен гаф със секретни данни във Великобритания

Едно от обвиненията е за умишлено задържане на информация за националната отбрана

28.07.2023 | 14:03 Редактор: Искра Ангелова

Нови обвинения за американския президент (2016 - 2021 година) Доналд Тръмп. Те са продължение по делото срещу него за боравене със строго поверителни документи в дома му в Mar-a-Lago в във Флорида. Британските военни пък са разтърсени от скандал с погрешно изпратени имейли до държавата Мали.

В американския съд е внесен разширен обвинителен акт с още три обвинения, с което те стават общо 40. Едното е за умишлено задържане на информация за националната отбрана, а другите са за възпрепятстване на правосъдието.

По делото има привлечен и трети обвиняем на име Карлос де Оливейра. Той е бил наеман в имението Mar-a-Lago на различни длъжности. Сега е обвинен, че се опитали да унищожат запис от камерата за видеонаблюдение в имението.

От юни тази година датира обвинението срещу Тръмп в неправилно боравене с класифицирани документи, съгласно Закона за шпионажа. Американският президент ги е държал в дома си и е отказвал да ги върне на федералните власти, твърди обвинението.

Гаф, също със секретна информация, се стовари и върху британските военни със скандално отражение. Министерството на отбраната на Обединеното кралство води разследване, след като поради печатна грешка служители са изпратили електронни писма с класифицирана информация до държавата Мали, която е съюзник на Москва. Тази страна е сред шестте от Африка, на които руският президент Владимир Путин обеща безплатни доставки на зърно след провала на сделката за износ на украинска продукция през Черно море. 

Имейлите са били предназначени за Пентагона, но са тръгнали към Мали поради случайно пропускане на буквата "i".

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС