Смърт и въздействие върху жените - 1/3 от света готви на открит огън или обикновени печки

Събирането на дърва и въглища за готвене води до загуба на горски площи

26.07.2023 | 22:15 Редактор: Искра Ангелова
Смърт и въздействие върху жените - 1/3 от света готви на открит огън или обикновени печки

Близо една трета от населението на света, около 2,3 милиарда души, все още готвят на открит огън или с обикновени печки, които вредят на здравето и околната среда, се казва в проучване.

Международната агенция по енергетика и Групата на Африканската банка за развитие, които съвместно изготвиха доклада, призоваха да се изразходват 8 млрд. долара годишно, за да се гарантира, че до 2030 г. всяко домакинство по света ще има достъп до чиста кухня.

"Липсата на достъп до чисто готвене оказва отрицателно въздействие върху общественото здраве, затвърждава обезлесяването и увеличава емисиите на парникови газове", заяви президентът на Групата на Африканската банка за развитие Акинвуми Адесина.

В доклада се посочва, че събирането на дърва и въглища за готвене води до загуба на горски площи с размерите на Ирландия всяка година.

Въздействието на дима от дървени въглища, дърва за огрев, въглища, селскостопански отпадъци и животинска тор, изгаряни за приготвяне на храна, е причина за 3,7 млн. случая на преждевременна смърт, което го нарежда на трето място по брой причини за преждевременна смърт в световен мащаб.

В доклада се посочва, че най-тежко въздействие липсата на чисто готвене оказва върху жените, които обикновено са отговорни за събирането на гориво и по този начин ги възпрепятстват да учат или работят.

Докато Китай, Индия и Индонезия са намалили наполовина броя на гражданите си, които нямат достъп до чисто готвене, от 2010 г. насам, ситуацията в Африка се е влошила и според доклада настоящите политики няма да решат проблема през следващите три десетилетия. МАЕ и групата на Африканската банка за развитие заявиха, че годишните инвестиции в размер на 8 млрд. долара са по-малко от един процент от сумата, която правителствата са похарчили миналата година за субсидии за горива.

"Решаването на проблема с достъпа до чиста храна за готвене не изисква технологичен пробив", заяви изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол, цитиран от БГНЕС.

"То се свежда до политическа воля от страна на правителствата, банките за развитие и други структури, които се стремят да изкоренят бедността и неравенството между половете."

Снимка: БГНЕС