Кофи с лед в бетона - така строители в САЩ се справят с жегите

В крайните жеги пътища, мостове и жп линии се деформират

26.07.2023 | 15:35 Редактор: Михаела Кирилова
Кофи с лед в бетона - така строители в САЩ се справят с жегите

"Пътища, мостове и жп линии, построени по стандартите от 20 век, се деформират от крайните жеги, обхванали света. Електропреносни мрежи, сгради и системи за охлаждане са подложени на натиск", пише Wall Street Journal.

Стандартите в проектирането не отговарят на затоплянето на климата, казват инженери и строителни експерти, които карат клиентите си да инвестират в решения за охлаждане на съществуващи сгради и в същото време да вземат предвид разходите при бъдещи горещи вълни.

"САЩ не са подготвени за това, което ни се случва до момента, да не говорим за нещо повече", коментира Адам Джаф, старши инженер, отговарящ за строителните материали, в глобалната проектантска и архитектурна компания Arup, имайки предвид крайните горещини.

На бетонни магистрали стоманени възли, които позволяват на повърхностите да се разширяват, предотвратявайки пропуквания, може да откажат, ако пътят се нагорещи твърде много.

Крайните жеги карат някои строители да добавят кофи с лед в бетона и хоросан, за да постигнат надлежна форма. И те планират изливанията за вечерта, когато температурите спадат до 35 градуса по Целзий, разказва Мат Гилиланд, риск мениджър в Willmeng Construction във Финикс.

Повече по темата четете в Investor.bg