Гонят 45 руски дипломати от Молдова след шпионски скандал

Имат срок да напуснат до 15 август

26.07.2023 | 14:35 Редактор: Михаела Кирилова
Гонят 45 руски дипломати от Молдова след шпионски скандал

45 служители на руското посолство, включително дипломати и технически персонал, ще бъдат експулсирани от Молдова. Това съобщи пред ТАСС официалният представител на Министерството на външните работи и европейската интеграция на републиката Игор Захаров.

Според пресслужбата на МВнР е решено да се намали числеността на персонала на руското посолство до нивото на посолството на Молдова в Москва. До 10 дипломатически служители и 15 души, отговарящи за административни, технически и други функции. Това решение беше обяснено с предполагаемите многобройни неприятелски действия и опити за дестабилизиране на вътрешнополитическата ситуация в Молдова. Според нотата руските дипломати трябва да напуснат Молдова до 15 август.

На заседание на правителството в сряда вицепремиерът и външен министър Николае Попеску също спомена журналистическо разследване, публикувано в понеделник, което обръща внимание на големия брой антени върху сградите на руското посолство, разположено в центъра на Кишинев. Журналистите на Jurnal смятат, че с помощта на специално оборудване в институцията те уж могат да събират поверителна информация.

По този повод в сряда в МВнР беше извикан руският посланик Олег Васнецов. В разговор с репортери той нарече шпионския скандал само претекст за отдавнашно решение за съкращаване на дипломатическия персонал. Според него действията на Кишинев сериозно подкопават възможността за диалог между двете страни, предаде "Фокус".

През октомври 2022 г. Молдова изгони от страната служител на руското посолство след експлозията на неидентифицирана ракета близо до молдовско-украинската граница. Руското външно министерство нарече тази стъпка немотивирана и в отговор изпрати служител на молдовското посолство.

Снимка: Bloomberg.com


1
0 rate up comment rate down comment 1
Ауууе
преди 9 месеца
Този случай да не е по поръчение на същия началник, който нареди изгонването на 70 руски дипломати миналата година, ако не греша. Едни и същи постановки се играят в цяла Европа. Сигнализирай за неуместен коментар