Зеленски призова за борба с корупцията: Няма да търпим предателство в държавата

Никой няма да прости на депутатите, съдиите, военните и всички останали длъжностни лица, предупреди украинският президент

26.07.2023 | 07:46 Редактор: Михаела Димитрова
Зеленски призова за борба с корупцията: Няма да търпим предателство в държавата

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че няма да търпи корупция или предателство вътре в държавата, докато страната му се мъчи да осигури средства за отбрана от руските нашественици, предаде Ройтерс.

Във видеото си Зеленски призова за борба с корупцията, след като два фрапиращи случая станаха обществено достояние - арестите на служител от наборен център, обвинен в незаконно присвояване на средства в големи размери, и на парламентарист, обвинен, че е сътрудничил на Русия.

Миналия месец президентът огласи планове за финансова ревизия на военните наборни центрове в опит за премахване на корупцията. Тази мярка е част от продължителна политика за прочистване на военните и държавните служби, за да се покаже на западните поддръжници на Украйна, че тя е сериозна в намерението си да се справи с ширещата се корупция, каквато е и едно от основните изисквания към нея по пътя ѝ към членство в Европейския съюз.

"Обикновените украинци, които подкрепят военните усилия, бяха разгневени от корупционните практики. Нека предупредя всички членове на парламента, длъжностни лица и всеки, който работи като държавен служител", каза той.

"Когато прекарваш дни наред в търсене на оръжия за страната, когато вниманието на всички е насочено към това дали има артилерия, ракети и безпилотни самолети, усещаш моралната сила, които нашите войници дават на Украйна. Никой няма да прости на депутатите, съдиите, военните и всички останали длъжностни лица, че са се поставили в опозиция на държавата", коментира още държавният глава, цитиран от БТА.

Обръщайки се към членовете на парламента, Зеленски заяви, че повече няма да толерира онези, които "заради някаква лична изгода" отказват да подкрепят законодателството, необходимо на Украйна, за да започне дългата си кампания за осигуряване на членство в ЕС. 

Снимка: БГНЕС