Пшеницата поскъпна до 5-месечен връх след руските удари по пристанищата

Русия и Украйна произвеждат около 30% от търгуваната в света пшеница

25.07.2023 | 11:05 Редактор: Михаела Димитрова
Пшеницата поскъпна до 5-месечен връх след руските удари по пристанищата

Фючърсите на пшеницата на Чикагската стокова борса (CBOT) поскъпна за кратко във вторник до 5-месечен ценови връх, тъй като въздушните удари през последните дни на Русия срещу украинските пристанища и зърнената инфраструктура предизвикаха опасения относно дългосрочните глобални доставки и продоволствената сигурност, съобщават Ройтерс и "Файненшъл таймс".

Русия и Украйна произвеждат около 30% от търгуваната в света пшеница.

"Забавянето на украинския износ беше оценено от пазара и сега купувачите чакат да видят какво ще се случи с износа на руска пшеница", коментира търговец на зърно. "Всички ограничения върху движението на кораби наложени от Русия, ще бъдат в подкрепа на по-високите цени".

В началото на днешната търговия най-активният договор за пшеница на Чикагската борса поскъпна за кратко с нови около 2% към 7,76 долара за бушел (един бушел се равнява на 27,216 кг), достигайки най-високо ценово ниво от 21 февруари, преди обаче цената да върне назад към 7,47 долара за бушел.

В понеделник Русия унищожи украински складове за зърно на река Дунав, която се счита за жизненоважен експортен маршрут за Киев. Тази разширяваща се въздушна кампания беше започната от Москва през миналата седмица, след като Русия се отказа от зърнената сделка в Черно море, припомня БНР.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Русия да се върне към черноморската сделка за зърно, предупреждавайки за опустошително въздействие върху "уязвимите страни, които се мъчат да нахранят народа си".

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа

Снимка: БГНЕС