Зърнопроизводители очакват по-ниски добиви на пшеница заради лошото време

Не е ясно още как ще отрази на цената на хляба

28.06.2023 | 19:42 Редактор: Михаела Димитрова

По-ниски добиви на пшеница очакват зърнопроизводителите тази година. Причината е лошото време. Земеделският министър заяви, че реколтата може реално да достигне поне 6 млн. тона.

Пламен Генчев е земеделски производител от Борисово и се грижи за 25 000 дка житни култури. Добивите от пшеница тази година ще бъдат значително под очакванията му.

"Очаквах добиви примерно 700-800 кг. и нагоре, но вече има и на 700, и под 700 кг. При някои колеги чувам и 500 кг, което не е добре, защото себестойността на пшеницата е доста много висока тази годинa. Моето стопанство, от порядъка на около 700 кг ще бъда на нула", коментира земеделският производител Пламен Генчев.

Според министерството на земеделието обаче все още е рано за категорични прогнози.

"Според предварителните анализи се очаква реколта около средната, или малко над нея, което е 6 млн. тона или над 6 млн. тона. Нека да не бързаме да определяме колко ще са добивите, преди да е прибрана реколтата. Защото това е истината. Да не слагаме тигана, преди да сме хванали рибата", каза министърът на земеделието Кирил Вътев.

Изкупните цени на пшеницата в момента са ниски, но как това ще се отрази на цената на хляба засега не е ясно.

"Според мен няма да има увеличение на цените, защото международните цени в цял свят на борсите са едни и същи, даже от 2-3 дни вървят надолу", каза Пламен Генчев.

"Пътят от полето до хляба е доста дълъг, има и доста други разходи, които трябва да бъдат отчетени, така че зърното не скача директно в хляба", допълни Кирил Вътев.

В Борисово министърът даде началото на жътвената кампания и присъства на ритуалното зажънване на ръжта по международния проект "Хляб на мира". 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС