"Гримът пречи да се измият за молитва": Талибаните притискат жените в Афганистан

60 000 жени ще загубят доходите си от работа в около 12 000 козметични салона

25.07.2023 | 09:46 Редактор: Искра Ангелова

Хиляди козметични салони в Афганистан трябваше да затворят окончателно във вторник след заповед на талибанските власти, с която се прекратява един от малкото източници на приходи за жените, които са и ценно място за общуване.

Откакто завзе властта през август 2021 г., талибанското правителство забрани на момичетата и жените да посещават гимназии и университети, забрани им да посещават паркове, увеселителни заведения и фитнес зали и им нареди да се покриват на обществени места. Но със заповед, издадена миналия месец, се налага затварянето на хиляди салони в цялата страна, управлявани от жени - често единственият източник на доходи за домакинствата, и се забранява една от малкото останали възможности за общуване извън дома.

"Идвахме тук, за да прекарваме времето си в разговори за нашето общо бъдеще. Сега дори това право ни е отнето. На жените не е позволено да влизат в места за забавление, така че какво можем да направим? Къде можем да отидем, за да се забавляваме? Къде можем да се съберем, за да се запознаем?"", казва Бахара, клиентка на салон в Кабул.

Миналата седмица служители по сигурността стреляха във въздуха и използваха огнестрелни оръжия в Кабул, за да разпръснат десетки жени, протестиращи срещу заповедта, съобщава АФП.

В края на юни Министерството на насърчаването на добродетелта и предотвратяването на порока даде на салоните срок до вторник да затворят, като заяви, че гратисният период ще им позволи да изразходват наличностите.

То заяви, че е издало заповедта, тъй като екстравагантните суми, които се харчат за разкрасяване, причиняват трудности на бедните семейства и че някои процедури в салоните не са в съответствие с ислямските традиции. Прекалено многото грим пречи на жените да се измият правилно за молитва, заяви министерството, а удължаването на мигли и сплитането на коса също са забранени.

В копие от заповедта, видяно от АФП, се казва, че тя се "основава на устно указание от върховния лидер" Хибатула Ахундзада.

През 20-те години, в които водените от САЩ сили окупираха страната, в Кабул и други афганистански градове изникнаха салони за красота. Те се смятаха за безопасно място за срещи и общуване, далеч от мъжете, и предоставяха важни бизнес възможности за жените.

Хиляди жени, работещи в държавната администрация, загубиха работата си, когато талибаните взеха властта, или им се плаща, за да си стоят вкъщи.

Според Афганистанската женска търговска и промишлена камара, обаче, забраната на салоните за красота ще доведе до това, че още 60 000 жени ще загубят доходите си от работа в около 12 000 салона.

В доклад до Съвета по правата на човека на ООН от миналия месец Ричард Бенет, специален докладчик за Афганистан, информира, че тежкото положение на жените и момичетата в страната "е сред най-лошите в света", пояснява БГНЕС.

"Тежката, систематична и институционализирана дискриминация срещу жените и момичетата е в основата на идеологията и управлението на талибаните, което поражда и опасения, че те може да са отговорни за апартейда между половете", заяви Бенет.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Аз съм
преди 9 месеца
Имат ли ножове тия жени в кухните си? Да започнат да колят наред мъжете си докато не им набият в главите кухи, че не можеш да забраняваш на хората просто така неща и да се превръщаш в роб. Докато ги търпят ще им забранят и да дишат и да пият вода и да се хранят. Когато започнат по новините да съобщават всеки ден, че в Афганистан тази нощ са заклани хиляди мъже талибани, тогава нещата ще започнат да се оправят за жените. Свобода се постига с кръв! Сигнализирай за неуместен коментар