Блинкен: Тежка битка за Киев, контранастъплението няма има напредък скоро

Украйна си е върнала половината от територията, която Русия първоначално е завзела, отбеляза държавният секретар на САЩ

23.07.2023 | 20:57 Редактор: Вяра Димова
Блинкен: Тежка битка за Киев, контранастъплението няма има напредък скоро

"Украйна си е върнала половината от територията, която Русия първоначално е завзела при инвазията си, но Киев е изправен пред "много тежка битка", за да си върне повече", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за CNN, цитирано от Reuters.

"Това все още са сравнително ранните дни на контранастъплението. Трудно е. Няма да се развие през следващите седмица или две. Все още очакваме, ще отнеме няколко месеца", подчерта той.

Надеждите, че Украйна може бързо да изтласка силите на Москва от своята територия след началото на контранастъплението, избледняват, докато войските на Киев се борят да пробият силно укрепените руски позиции в южната и източната част на страната. В края на миналия месец президентът на Украйна Володимир Зеленски е цитиран да заявява , че напредъкът срещу руските сили е "по-бавен от желаното", но че Киев няма да бъде притискан да го ускори, предаде "Фокус".

Русия "вече е загубила" войната "от гледна точка на това, което тя се стреми да постигне и това, което Путин иска". "Целта беше да се изтрие Украйна от картата, да се елиминира нейната независимост, нейният суверенитет, да се включи в Русия. Това отдавна се провали", заяви Блинкен пред CNN.

Снимка: БГНЕС