Руската армия е пред колапс, Москва започна да набира и жени

Пуснати са обяви в Telegram за набиране на войници от женски пол

23.07.2023 | 11:35 Редактор: Михаела Кирилова
Руската армия е пред колапс, Москва започна да набира и жени

Русия набира все повече жени, които да се бият в отбранителните части близо до границата на страната с Украйна, съобщават от Newsweek.

В миналото Русия не е използвала жени военнослужещи за бойни действия, а миналата есен член на руския парламент каза, че страната ще се обърне към новобранците само като "последна инстанция".

Според The Moscow Times служители в югозападната област Белгород на Русия са съсредоточили неотдавнашните усилия за набиране на служители за укрепване на отбранителните части върху бойци от женски пол.

В четвъртък Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че Русия е загубила 240 хил. войници в хода на войната, която руският президент Владимир Путин започна през февруари 2022 г.

Съобщава се, че Русия е изправена пред проблеми при постигането на целите си за набиране на персонал. В края на март британското министерство на отбраната заяви в актуална информация от разузнаването, че Кремъл подготвя "голяма кампания за набиране на военни" с надеждата да назначи допълнителни 400 хил. войници. Въпреки това министерството каза, че Русия няма да постигне тази цел.

Знаците сочат, че Русия търси други начини да попълни редиците си. Тази седмица парламентът на нацията удължи максималната възраст, на която мъжете могат да бъдат мобилизирани да служат в армията. Законът, приет във вторник, позволява на мъжете да служат до 70-годишна възраст.

Миналата есен Кремъл заяви, че няма намерение да набира жени, а Татяна Буцкая депутат от Държавната дума и първи заместник-председател на Комитета за семейството, жените и децата на Държавната дума - каза тогава пред URA.ru, че не вярва, че жените трябва да бъдат призовавани на служба.

"Това не е част от нашата история. Винаги има мъж воин и жена, която го чака, пазейки огнището. Жените винаги са приемали различна защита. Като цяло, войната не е за жени. А жените биха били мобилизирани само в краен случай", каза тя.

Като още едно доказателство за малката роля на жените в силите на Путин, руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви през март, че 1100 руски жени служат в Украйна и че въоръжените сили на страната му имат общо 39 хил. жени в редиците си. Тази цифра представлява малка част от 1,15 млн. активен военен персонал в руските въоръжени сили.

Moscow Times сподели публикация в Telegram, която включва обява за набиране на жени, публикувана първоначално от Наталия Колесникова, член на териториалната отбрана на Белгород.

Четете повече по темата в dnes.bg

Снимка: БГНЕС