Българи от Одеса: Преживяхме четири кошмарни дни, не можем да спим

"Взривната вълна беше толкова силна, че в целия апартамент се усети вибрация", сподели Людмила Вичева

22.07.2023 | 20:38 Редактор: Искра Ангелова
Българи от Одеса: Преживяхме четири кошмарни дни, не можем да спим

"Преживяхме четири страшни и кошмарни дни през изминалата седмица. Страх. Тревоги и сирени през нощта, взривове. Дори когато вече приключат атаките и ни информират, че няма опасност, не можем да заспим. Живеем в Киевски район, почти редом до жилищния блок на "56 жемчужина", пострадал на 19 юли след нощната ракетна атака. Взривната вълна беше толкова силна, че в целия апартамент се усети вибрация. Дори изпратихме по-малката си дъщеричка на село при баба си в Тарутинската община, Болградски район. В Бесарабия е по-безопасно", разказа Людмила Вичева.

Тя сподели, че от дълги години в Одеса живеят двете ѝ по-големи сестри със семействата си, както ѝ сестрата на съпруга ѝ. Хората са много притеснени от факта, че не знаят какво да очакват в следващия момент.

"Едната ми сестра - Лариса, дори получи панически атаки след взривовете през юни на булевард "Шевченко", те живеят на около 500-600 метра от мястото на ракетния удар", допълни още Людмила, цитирана от БТА.

В периода от 18 до 21 юли Одеса и Одеска област бяха атакувани с ракетни удари в нощните часове. Сирените започваха към полунощ и приключваха към 4:00-5:00 часа сутринта. Общо през тези четири нощи бяха пуснати над 14 сирени и бяха обявени тревоги на официалния сайт на Одеския градски съвет. 

"В резултат на ракетни и безпилотни атаки на територията на Одеса и Одеска област са ранени 21 души, 14 от тях, включително две деца, са хоспитализирани. Един човек e загинал", съобщават на сайта си от Одеското кметство.

След атаките има поразени и разрушени административни сгради, детски градини и училища, църква, както и частни къщи и блокове в украинския черноморски град. Повредени са инфраструктурите на пристанищата в Одеса и Черноморск, както и зърнохранилище в Павловската община, Болградски район.

През нощта на 22 юли в Одеса нямаше обявена тревога, в сравнение с няколко предишни нощи, беше относително спокойно.

"В акваторията на Черно море има засилена активност на дронове. Руските агресори направиха известна пауза в масираните атаки. Това предполага, че събират информация, включително за пристанищната инфраструктура", каза в ефира на националния телемаратон началникът на обединения пресцентър на Силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски райони.

Снимка: БГНЕС

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа


5
1 rate up comment rate down comment 1
Охо. Бохо
преди 9 месеца
Имах клиентка от Одеса, тя бесрабска българка, съпругът и рускоговорящ. Точно бяха думнали моста от цивилният кораб зърновоз и ракетите бяха полители към Одеса и другаде по Украйна. Аз ги попитах кво става,, деликатно,, не се ли страхуват и те ми отговориха тъка. Ще го кажа тъка щото не мога правилно да го кажа на руски,, Стреляхме, сега яко ще ни гърмят, тъка трябва. Скоро всичко ще свърши и пак ще си живеем добре както си живяхме преди години когато бяхме млади и деца,, Всеки да талкува Сигнализирай за неуместен коментар
4
10 rate up comment rate down comment 4
Ханибал
преди 9 месеца
Първо стреляте по Кримския мост,после ревете терористи долни Сигнализирай за неуместен коментар
3
16 rate up comment rate down comment 4
Европейски джендър
преди 9 месеца
А майдана срещу срещу бесарабските българи, от укрофашистите Сигнализирай за неуместен коментар
2
16 rate up comment rate down comment 4
Иво
преди 9 месеца
А когато избиваха българи спахте? Сигнализирай за неуместен коментар
1
13 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 9 месеца
И за това ли дискотеките в Аркадия са пълни Сигнализирай за неуместен коментар