И другите ранени при атаката в Запорожие са журналисти. Киев атакувал с касетъчни боеприпаси?

Зеленски твърди, че Кримският мост е незаконен

22.07.2023 | 19:12 Редактор: Искра Ангелова

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призна, че украинското контранастъпление за отвоюване на територии, завзети от руските сили, върви по-бавно от очакваното. Той отбеляза като недостатък закъснението в началото на операцията, което е било планирано за по-ранен момент.

За Кримския мост Зеленски каза, че той е незаконен и трябва да бъде неутрализиран.

Украинският лидер говори на форума за сигурност в Аспен чрез видеовръзка.

"Обмисляхме да започнем контранастъплението през пролетта, но не започнахме, защото нямахме достатъчно боеприпаси и оръжия, нямахме достатъчно добре обучени бригади с такива оръжия. И тъй като започнахме малко късно, това даде на Русия време да минира нашата земя и да изгради линии на отбрана", заяви украинският държавен глава.

Офанзивата обаче продължава и може да набере скорост, защото украинските военни вече преминават през минни полета и ги разчистват. Кримският мост, който свързва окупирания полуостров с континенталната част на Русия, Зеленски определи като цел.

"Кримският мост не е просто логистична връзка, а път, използван за захранване на войната с боеприпаси, и това се прави ежедневно. Затова, разбираемо, това е нашата цел. Всяка цел, която носи война, а не мир, трябва да бъде неутрализирана", допълни Зеленски.

Украинският президент повтори, че украинските власти целят да си върнат целия Крим, защото това е тяхна суверенна територия.

Междувременно руската администрация на полуострова спря за кратко движението по Кримския мост заради украинска атака с дрон, предизвикала взрив в склад за боеприпаси. Наложила се е евакуация на хора в Красногвардейския район.

До фронтовата линия в Запорожска област загина военният кореспондент на РИА Новости, а други трима, също руски журналисти, са ранени. Руските военни заявиха, че това е станало след украински артилерийски удар с касетъчни боеприпаси. Ростислав Журавльов е починал от раните си по време на евакуацията му от мястото на обстрела.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
иван
преди 9 месеца
зеленски е по жесток и от хитлер но запад е снего а това означава че и те убиици Сигнализирай за неуместен коментар