ЕС реши да удължи санкциите срещу Русия с още 6 месеца

Новият срок е до 31 януари 2024 г.

20.07.2023 | 16:10 Редактор: Михаела Кирилова
ЕС реши да удължи санкциите срещу Русия с още 6 месеца

Съветът на Европейския съюз (ЕС) е решил да удължи с още 6 месеца до 31 януари 2024 г. санкциите срещу Русия заради войната в Украйна. За първи път мерките срещу Русия бяха приети през 2014 г., след анексирането на полуостров Крим, припомнят от пресслужбата на Съвета на ЕС.

След началото на войната през февруари 2022 г. Брюксел разшири обхвата на мерките и въведе ограничения по отношение на търговията, финансите, технологиите и изделията с двойна употреба, промишлеността, транспорта и луксозните стоки.

ЕС също така забрани вноса или трансфера по море на суров нефт и някои нефтопродукти от Русия, изключи няколко руски банки от системата SWIFT и преустанови дейността на подкрепяни от Кремъл медии.

Ограничения действат и върху икономическите отношения с незаконно анексирания Крим и град Севастопол, както и с неконтролираните от правителството на Украйна Донецка и Луганска област. Въведени са и ограничителни мерки за редица физически лица - замразяване на активи и ограничения за пътуване.

С отделно решение Съветът на ЕС поднови за още шест месеца и антитерористичния списък, в който са включени лица, групи и образувания, подлежащи на ограничителни мерки с оглед на борбата с тероризма.

В този списък попадат например организацията "Хамас", военното крило на "Хизбула", движението "Ислямски джихад в Палестина", Кюрдската работническа партия (ПКК) и други организации, както и физически лица от Иран, Саудитска Арабия, Пакистан и др.

Този режим на санкции се прилага отделно от режима на ЕС за изпълнение на няколко резолюции на ООН, насочени срещу "Ал-Каида" и "Ислямска държава".

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Pexels


1
0 rate up comment rate down comment 0
НАТО
преди 9 месеца
САНКЦИИТЕ ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖАТ ДО ПЪЛНАТА КАПИТОЛАЦИЯ НА КРЕМЪЛ. РУСКИТЕ КРАДЛИВИ БАНДИТИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ОСЪДЕНИ В ХАГА И ДА ПЛАТЯТ ЗА НАНЕСЕНИТЕ ЩЕТИ НА УКРАЙНА. Сигнализирай за неуместен коментар