Великобритания към руснаците: Елате при нас, за да сложим край на войната

"Техните тайни ще бъдат на сигурно място при нас и ще работим заедно", каза директорът на службата за външно разузнаване МИ6

19.07.2023 | 22:29 Редактор: Искра Ангелова
Великобритания към руснаците: Елате при нас, за да сложим край на войната

Директорът на службата за външно разузнаване МИ6 на Великобритания Ричард Мур се обърна към руснаците, които се чувстват потресени от войната в Украйна, с призив да "обединят усилията си" с британското разузнаване и да сложат край на кръвопролитията. Това предаде Ройтерс, като се позова на негова реч в британското посолство в Прага.

Агенцията отбелязва, че във втората си реч, откакто стана директор на тайната разузнавателната служба на Великобритания през 2020 г., Мур каза, че има малко изгледи Москва да възстанови динамиката си в Украйна.

Той оприличи сегашната ситуация в Русия с времето на Пражката пролет през 1968 г., когато бившият Съветски съюз смаза реформите за либерализация.

"Тъй като те стават свидетели на продажността, вътрешните борби и бездушната некомпетентност на техните лидери, на човешкия фактор в най-лошия му вид, много руснаци се борят със същите дилеми като предшествениците им през 1968 година", каза Мур.

"Приканвам ги да направят това, което направиха други през последните 18 месеца, и да се присъединят към нас. Вратата ни е винаги отворена. Техните тайни ще бъдат на сигурно място при нас и ще работим заедно, за да сложим край на кръвопролитията", каза шефът на британското външно разузнаване, цитиран от БТА.

Той нарече решението на Иран да снабдява Москва с дронове камикадзе за конфликта в Украйна като "безсъвестно" и каза, че то е предизвикало вътрешни разпри на най-високо ниво сред режима в Техеран.

Мур предупреди, че Китай и Русия се надпреварват да овладеят изкуствения интелект и квантовите технологии. Според него изкуственият интелект ще допълни работата на разузнавателните агенции, но няма да замени хората, които могат да разкриват тайни, недостъпни за технологиите.

В речта си в британското посолство в Прага директорът на службата за външно разузнаване МИ6 на Великобритания отбеляза, че опитът за бунт на частната военна компания "Вагнер" показва, че руският президент Владимир Путин очевидно е подложен на натиск. Мур подчерта, че е оптимист за контраофанзивата на Украйна.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 9 месеца
Това акт на отчаяние ли е- предайте си държавата и помогнете на нас да ви победим! Вълкът кани агнетата в кошарата и им обещава, че са в "сигурни ръце". Това е някаква шега, честно. Сигнализирай за неуместен коментар