Климатичните проблеми затоплиха отношенията между САЩ и Китай

Има вероятност 2023 г. да се превърне в най-топлата година от 19 век насам

18.07.2023 | 12:58 Редактор: Михаела Кирилова
Климатичните проблеми затоплиха отношенията между САЩ и Китай

Премиерът на Китай Ли Цян обеща, че страната може да засили действията за климата с Вашингтон, след срещата си с Джон Кери. Това бяха разговорите на най-високо ниво по време на посещението на американския пратеник в Пекин тази седмица.

Срещата в Голямата зала на народа на площад "Тянанмън" се състоя на втория пълен ден от посещението на Кери. САЩ и Китай се стремят да възстановят отношенията, белязани от напрежение относно търговски ограничения, Тайван и човешките права - като същевременно постигат напредък в борбата с глобалното затопляне.

"Светът е изправен пред обезсърчаващо предизвикателство. Задължение на Китай и Съединените щати и наистина всички страни е да засилят координацията, да изградят консенсус и да ускорят действията", каза Ли.

"Преди две години страните вече се споразумяха да помогнат за ускоряване на прехода на света от употреба на въглища за енергия, да сложат край на обезлесяването и да намалят емисиите на метан. САЩ и Китай могат да постигнат повече напредък преди срещата на върха на ООН за климата COP28 в Дубай, която започва в края на ноември", допълни Кери..

Разговорите между Ли и Кери се провеждат, докато части от САЩ, Европа и Азия се борят с рекордни жеги, което засилва натиска върху най-големите източници на парникови газове да предприемат по-решителни стъпки за ограничаване на емисиите. Вече има вероятност 2023 г. да се превърне в най-топлата година от началото на събирането на данни през 19 век.

Четете повече по темата в Bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС