fallback

Покупателната способност на европейците спада. От какво се лишават?

Настоящите затруднения в Европа назряват от дълго време насам

17.07.2023 | 22:30 Автор: Юлиан Христов

Покупателната способност на европейците се стопява, тъй като страните на Стария континент са изправени пред нови икономически реалности, които не са преживявали от десетилетия. 

Французите ядат по-малко гъши дроб и пият по-малко червено вино. Испанците ограничават покупките на зехтин. Финландците са призовавани да използват сауните във ветровити дни, когато енергията не е толкова скъпа. В Германия потреблението на месо и мляко е спаднало до най-ниското си ниво от три десетилетия, а процъфтяващият някога пазар на органични храни отбелязва силен спад.

Италианският министър на икономическото развитие Адолфо Урсо свика кризисно заседание през май заради цените на пастата, любимата храна в страната, след като ръстът им превиши над два пъти темпа на инфлацията.

В момент, когато разходите за потребление намаляват главоломно, Европа изпадна в рецесия в началото на годината и това засилва усещането за относителен икономически, политически и военен упадък, което се зароди в началото на века, пише Wall Street Journal.

Настоящите затруднения в Европа назряват от дълго време насам. Застаряващото население с предпочитания за свободно време и сигурност на работното място пред доходите донесе години на вял растеж на икономиката и на производителността. След това дойде ударът от Covid-пандемията и проточилата се война на Русия в Украйна.

Кризите, които преобърнаха световните вериги за доставка и тласнаха рязко нагоре цените на енергията и на храните, влошиха рани, гноящи от десетилетия.

Повече по темата четете в investor.bg.

Снимка: Pixabay  

fallback
Още от Свят
fallback