Германската икономика изпадна в рецесия, БВП продължава да се свива

Държавното потребление намалява с 4,9%

25.05.2023 | 10:31 Редактор: Вяра Димова
Германската икономика изпадна в рецесия, БВП продължава да се свива

Германската икономика изпадна в рецесия заради намаляването на потребителските разходи на засегнатите от инфлацията потребители. Брутният вътрешен продукт се е свил с 0,3% от януари до март в сравнение с предходното тримесечие, което е второ поредно тримесечие на свиване, съобщи Федералната статистическа служба, цитирана от DPA. 

По този начин тя ревизира първоначалната си оценка от края на април, която все още показваше стагнация. Две поредни тримесечия със спад на БВП се обозначават като техническа рецесия. През четвъртото тримесечие на 2022 г. икономическото производство е намаляло с 0,5%.

Икономиката е била забавена от свиването на частното потребление. През първото тримесечие то се понижи с 1,2%. Една от причините за това вероятно е загубата на покупателна способност от страна на потребителите в резултат от високата инфлация.

Държавното потребление също намалява - с 4,9%. За разлика от него положителни импулси идват от инвестициите, които са нараснали с 3,9%. Външната търговия също подкрепи икономиката. Силен подем засега не се вижда. Германската централна банка очаква поне лек растеж за пролетта.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com