САЩ ще изпратят до 3000 резервисти по Източния фланг на НАТО

Американски войски няма да участват пряко във войната в Украйна

14.07.2023 | 09:12 Редактор: Михаела Димитрова
САЩ ще изпратят до 3000 резервисти по Източния фланг на НАТО

Президентът на САЩ Джо Байдън упълномощи Пентагона да изпрати до 3000 резервисти в Европа, съобщава Си Ен Ен.

САЩ имат повече от 100 000 военнослужещи в Европа, число, което нарасна след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г.

Съгласно новото разрешение резервистите ще бъдат част от операция Atlantic Resolve, която цели на укрепи НАТО и по-конкретно Източния му фланг. продължаващото ротационно разполагане, което укрепва НАТО и Източния му фланг. Указът на Байдън определя Atlantic Resolve като операция при извънредни ситуации, която дава на резервистите същите предимства като военните на активната служба.

Американски войски няма да участват пряко във войната в Украйна, тъй като страната не е член на НАТО, се подчертава в текста.

"Това ново определение на операцията облагодетелства войските и семействата с увеличаване на правомощията, правата и достъпа до силите и персонала на резервния компонент", обясни директорът на операциите на Обединения щаб генерал-лейтенант Дъглас Симс на брифинг за пресата.

Този ход дава на Министерството на отбраната на САЩ друга възможност да изпрати допълнителни способности в помощ на европейското командване на американците. Но служител от Пентагона обясни, че вероятно ще отнеме около шест месеца, за да бъдат разположени резервистите. .

Допълнителните войски вероятно ще работят в областта на логистиката и поддръжката или в медицински области като стоматология и здравеопазване - роли, които обикновено се поемат от резервистите, а не от военни на активна служба.

От 2014 г. силите на САЩ са разположени в Европа в рамките на Atlantic Resolve, за да работят със съюзници и партньори в региона. Прессекретарят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър добави, че новото обозначение ще позволи на Министерството на отбраната на САЩ да "осигури по-добра поддръжка на системата и на нашите сили“.

"Това включва неща като повишена отзивчивост при сключване на договори, права, свързани с персонала, които дават на задействаните резервисти същите ползи като персонала на активния компонент. Това също, като операция на ниво секретар, подобрява способността ни да проследяваме разходите, пряко свързани с този непредвиден случай", обясни той.

Указът, одобряваща мобилизирането на повече сили, дава възможност на длъжностните лица да призовават войските "да дойдат в подкрепа на Atlantic Resolve и, както току-що подчертах, да имат право на същия вид предимства като техните колеги на активна служба", предаде "Фокус".

Снимка: БГНЕС