Путин: Русия е помогнала на бившия украински президент

Виктор Янукович да избяга от Украйна

25.10.2014 | 12:12 Редактор: Ирина Георгиева
Путин: Русия е помогнала на бившия украински президент

Русия е помогнала на бившия украински президент Виктор Янукович да избяга от кръвопролитните протести през февруари. Това признание за първи път направи руският държавен глава Владимир Путин. Той обвини САЩ, че искат да създадат нов световен ред, който да устройва само тях.

За първи път руският президент Владимир Путин открито заявява, че е помогнал за бягството на своя украински съюзник.В изказване пред членовете на дискусионния клуб „Валдай“ в Сочи, Путин заяви, че Янукович е бил отстранен със сила.

"Ще го кажа открито – той поиска да бъде отведен в Русия, каквото и направихме”, заяви руският президент.

Той разкритикува прозападното правителство в Киев, че използва сила срещу бунтовниците в Източна Украйна, вместо да преговаря с тях.

Виктор Янукович избяга в Русия през февруари. Повечето от рускоговорящите в източната част на Украйна подкрепяха Янукович и реагираха гневно на свалянето му от президентския пост, което спомогна за подхранването на насилието през последвалите месеци.

Насилието в Източна Украйна продължава въпреки подписания на 5 септември в Минск меморандум за прекратяване на огъня. Най-малко 3700 души са били убити по време на конфликта от април насам, който избухна между украинските сили и проруските бунтовници в източните региони.

Правителството в Киев се надява, че парламентарните избори на 26 октомври ще помогнат за стабилизирането на страната. 

Междувременно Путин използва възможността, по време на дискусионния клуб да отправи яростна критика  към СAЩ. Той обвини Вашингтон в дестабилизиране на света и в опит да наложи волята си н други държави. Путин отхвърли твърденията, че Москва се опитва да пресъздаде отново Съветския съюз, да претендира за световно господство или да подкопае съседните държави.