Стачки на железопътния и въздушния транспорт блокират Италия

Протестиращите искат адекватен план за набиране на персонал и смекчаване натоварването на смените на екипажа

13.07.2023 | 08:34 Редактор: Вяра Димова
Стачки на железопътния и въздушния транспорт блокират Италия

В Италия се провежда стачка на железопътния транспорт, която започна тази нощ и ще приключи в 15 часа местно време. В събота - 15 юли е ред на протеста на въздушния превоз.

По нареждане на транспортния министър Матео Салвини, стачката на служителите от железопътния транспорт беше сведена от обявените предварително 23 часа на 12 часа. Той предприе този ход, след като през изминалия ден не можа да постигне споразумение със синдикатите и работодателите в неколкократни заседания.

Профсъюзите определиха решението му за "нелегитимно и погрешно" и ще поискат по съдебен път отговор на инициативата за ограничаване на конституционното право на стачка. Поводът за нея е не само за адекватен план за набиране на персонал, но и за смекчаване натоварването на смените на екипажите, възстановяване нормалната мрежа за продажба на билети и услуги за пътниците и др.

Както е по закон, по време на стачката ще има гарантирани влакове, информира БНР.

В събота - 15 юли е осемчасовата стачка - от 11 до 19 часа - на въздушния транспорт. Тя включва наземният персонал на летищата, чийто договор е изтекъл от преди 6 години. Ще стачкуват екипажите на авиокомпаниите Ryanair, Malta Air и Vueling.

Снимка: архив, БГНЕС