Кремъл: НАТО не е съюз, замислен, за да гарантира стабилност и сигурност

"Плановете на Г-7 за Украйна са посегателство срещу сигурността на Русия", заяви говорителят на Кремъл

12.07.2023 | 16:55 Редактор: Искра Ангелова
Кремъл: НАТО не е съюз, замислен, за да гарантира стабилност и сигурност

Намерението на страните от Г-7 да предоставят гаранции за сигурност на Украйна е погрешно и опасно, тъй като по този начин страните от Г-7 посягат на сигурността на Русия, заяви прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

"Темата за присъединяването на Украйна към НАТО - ние имаме много негативно отношение към това. Тази тема пряко корелира с твърдението, че страните от Г-7 днес ще предоставят гаранции за сигурност и ще изразят този факт по отношение на Украйна. Смятаме това за изключително погрешно и потенциално много опасно", посочи говорителят на Кремъл.

Според него, "осигурявайки някакви гаранции за сигурност на Украйна, тези страни всъщност пренебрегват международния принцип за неделимостта на сигурността“. "Тоест, предоставяйки гаранции за сигурност на Украйна, те посягат на сигурността на Русия“, подчерта той.

Песков коментира и изявленията от НАТО, че Алиансът вижда заплаха за себе си в сътрудничеството между Москва и Пекин.

"Подобни изявления говорят за неразбиране на същността на руско-китайските отношения. Нашите отношения по никакъв начин не са насочени и никога не са били насочени срещу трети страни или срещу каквито и да било съюзи. Въпреки факта, че говорим за съюзи, които по своята същност са агресивни. Това не е съюз, който е създаден, замислен и проектиран, за да гарантира стабилност и сигурност. Това е офанзивен съюз. Това е съюз, който носи нестабилност и агресия", подчерта Песков, цитиран от "Фокус".

Освен това представителят на Кремъл засегна въпроса за предоставянето на Украйна на касетъчни боеприпаси.

"Разбира се, възможното използване на този вид боеприпаси променя ситуацията и, разбира се, принуждава Русия да предприеме определени контрамерки", заяви говорителят на Кремъл. По думите му изключително правомощие на Министерството на отбраната е да реши какви да бъдат контрамерките.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 9 месеца
Мексико да влезе в БРИКС , както и Канада и Куба. До видим реакцията. Сигнализирай за неуместен коментар