Столтенберг увери Зеленски: НАТО ще остане с Украйна колкото е необходимо

"Ако Украйна беше получила покана да се присъедини към НАТО, резултатът би бил идеален", коментира Володимир Зеленски

12.07.2023 | 16:13 Редактор: Михаела Димитрова
Столтенберг увери Зеленски: НАТО ще остане с Украйна колкото е необходимо

Украйна е по-близо до НАТО, увери генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на обща пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски.

Създаването на Съвет НАТО-Украйна, чието първо заседание се провежда в рамките на срещата на върха на Алианса във Вилнюс, ще даде равни права на Киев задно с останалите съюзници. 

"НАТО ще остане с Украйна колкото е необходимо. Алиансът предостави десетки милиарди долари в помощ на Украйна. Сега одобрихме и пакет в три части, за да доближим още повече Киев до НАТО - многогодишна програма, практическа помощ, създадохме и нов Съвет НАТО-Украйна. Дадохме обещание, че Украйна ще стане член на пакта, като премахнахме изискването за План за действие за членство, което всяка държава - кандидат трябва да изпълни", коментира Столтенберг.

От своя страна, украинският президент Володимир Зеленски определи като успех гаранциите за сигурност, които Киев е получил от Алианса, и добави, че страната му винаги е допринасяла за общата сигурност.

"Можем да обобщим, че резултатите от срещата са добри, но ако Украйна беше получила покана да се присъедини към НАТО, резултатът би бил идеален. Най-важното е, че набелязахме конкретни стъпки, които доближават Киев до Алианса. Трудно е, защото ние водим война, а партньорите искат да ни помогнат да живеем. Но, разбирате ли, за да сме живи, трябва да оцелеем", каза украинският държавен глава, цитиран от БНР.

По темата за касетъчните боеприпаси, които САЩ реши да предостави на Украйна, Зеленски благодари за решението на американския президент и коментира, че Русия използва такива боеприпаси на украинска територия.

"Киев се защитава и ще ги използва само по военни цели", увери той.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 9 месеца
Нато ще остане с Украйна до последния украинец....после ще направи фръц..... Сигнализирай за неуместен коментар