Столтенберг: НАТО не вижда движение на "Вагнер" към Беларус

"Следим отблизо какво се случва", каза генералният секретар на Алианса

11.07.2023 | 14:42 Редактор: Михаела Димитрова
Столтенберг: НАТО не вижда движение на

НАТО не е забелязал придвижване на бойци от частната военна компания "Вагнер" към Беларус, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от CNN.

"Досега не сме виждали никакво разполагане или движение на силите на "Вагнер" в Беларус, но разбира се, ние следим отблизо какво се случва", заяви Столтенберг пред репортери, като увери, че Алиансът е "готов“ да защитава се срещу всяка потенциална заплаха.

Има широко разпространени спекулации за това къде е лидерът на "Вагнер" Евгений Пригожин след неуспешния въоръжен метеж на 23-24 юни.

Миналата седмица президентите на Литва, Полша и Латвия написаха писмо до генералния секретар на НАТО и ръководителите на Алианса на НАТО, предупреждавайки ги за заплахата, "представена от агресивните действия на Русия и развиващата се ситуация в Беларус“.

Според Комуникационната група на литовския президент, тримата лидери също така са посочили, че "преместването на руските наемници от групата Вагнер и техния лидер Евгений Пригожин в Беларус би генерирало рискове за политическата стабилност в Беларус и в резултат на това потенциална загуба на контрол над конвенционалните и ядрени оръжия.

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак написа в Twitter в петък, че над 1000 войници и почти 200 единици техника от 12-та и 17-та механизирани бригади започват да се придвижват към източната част на страната, припомня "Фокус".

"Това е демонстрация на нашата готовност да отговорим на опити за дестабилизация в близост до границата на страната ни", разясни той.

Снимка: БГНЕС