Признание: Робин Райт връчи голямата награда на Командарев за "Уроците на Блага"

Лентата ще бъде представена пред българските зрители по време на фестивала “Златна роза”

09.07.2023 | 18:33 Редактор: Юлиан Христов

Триумф за българското кино на 57-то издание на филмовия фестивал в Карлови Вари в Чехия. Българският филм "Уроците на Блага" на Стефан Командарев беше отличен с голямата награда "Кристален глобус", а за "Най-добра актриса" призът грабна Ели Скорчева.

"Уроците на Блага" имаше и своята световна премиера по време на фестивала. Отличието е съпроводено и от парично възнаграждение в размер на 25 000 долара.

Призът беше връчен от американската актриса Робин Райт на официална церемония в чешкия град.

"Невероятно. Благодаря ви много Карлови Вари. Благодаря за поканата, за страхотната световна премиера. Посвещавам тази награда на поколението на родителите си. Това поколение е главният герой на филма ни, защото то се оказа голямата жертва на прехода към демокрация в България и Източна Европа", каза режисьорът Стефан Командарев при взимане на наградата.

Филмът разказва за пенсионирана учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания, определени за гроба на съпруга ѝ. Поради тежките ситуации, в които попада, моралният ѝ компас започва да се променя и стриктната до момента честна вдовица започва да погазва принципите си. След като осъзнава, че няма как да си върне парите, тя приема примамливо, но подозрително предложение за работа.

В главната роля се превъплъщава в отличената българска лента е актрисата Ели Скорчева, която сподели за вълнението около наградата си пред Bulgaria 0N AIR.

"Чувствам удовлетворение за това, че показах, че не случайно са били успехите ми по-рано. Много съм горда от този гигантски триумф на българското кино", каза актрисата. По думите ѝ филмът се приел с голямо одобрение от публиката на фестивала във Вари.

Освен Ели Скорчева, във филма ще видим познати лица като Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев и други, а Герасим Георгиев - Геро ще изиграе най-различната роля в своята кариера до момента.

Премиерата на филма у нас предстои. Лентата ще бъде представена пред българските зрители по време на фестивала "Златна роза", а по-късно ще открие традиционния форум "Киномания" през ноември.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: БГНЕС