"Уроците на Блага" на Стефан Командарев получи голямата награда "Кристален глобус" в Карлови Вари

Ели Скорчева грабна приза "Най-добра актриса"

09.07.2023 | 13:30 Редактор: Елеонора Танева

Триумф за българското кино на 57-ото издание на филмовия фестивал в Карлови Вари в Чехия. Българският филм "Уроците на Блага" на Стефан Командарев беше отличен с голямата награда "Кристален глобус", а призът "Най-добра актриса" бе присъден на Ели Скорчева.

"Уроците на Блага" имаше и своята световна премиера по време на фестивала. Отличието е съпроводено и от парично възнаграждение в размер на 25 000 долара. Премиерата на филма у нас предстои. Лентата ще бъде представена пред българските зрители по време на фестивала "Златна роза", а по-късно ще открие традиционния форум "Киномания" през ноември.

"Невероятно е. Благодаря ви много Карлови Вари. Благодаря за поканата, за страхотната световна премиера. Посвещавам тази награда на поколението на родителите си. Това поколение е главният герой на филма ни, защото то се оказа голямата жертва на прехода към демокрация в България и Източна Европа", каза Стефан Командарев при получаването на наградата.

"Чувствам удовлетворение за това, че показах, че не случайно са били успехите ми по-рано. Много съм горда от този гигантски триумф на българското кино", каза специално за Bulgaria ON AIR актрисата Ели Скорчева.