Десет дни жега: В Гърция обявиха висока опасност от пожари

Български екип е сред пожарникарите, които са в готовност за реакция в южната ни съседка

09.07.2023 | 15:41 Редактор: Юлиан Христов
Десет дни жега: В Гърция обявиха висока опасност от пожари

Много висок е рискът от пожари в цяла Гърция, където в следващите десет дни се очаква температурите да надхвърлят 40 градуса. 

Полиция и военни охраняват горите. Лекарите алармират, че много туристи пренебрегват препоръките за допустимо стоене на слънце, като има  припаднали на плажа дори деца.

Днес на места температурите преминаха 40 градуса. Синоптиците прогнозират десет дни изключително горещо време, съобщава БНР.

Днес под риск от пожари са островите в Егейско море, а от утре почти цялата страна.

Полицейски екипи и военни части охраняват подстъпите до гори, като е в сила пълна забрана за палене на огън и извършване на селскостопанска дейност, която би могла да предизвика пожар.

В пълна готовност за реакция са силите на пожарната и армията. Екипи от обучени пожарникари от шест европейски страни са в помощ на гръцките власти. Сред тях е и български екип, който участва в гасене на огън в трудни участъци в страната, съобщават от Гражданска защита.

Медиците предупреждават туристите за опасностите от продължително стоене под слънцето. Линейките не са достатъчни, за да реагират на  многото случи на  припаднали на плажа.

Ежедневно се съобщава за жертви на хора, надценили възможностите си да плуват. Сред пострадалите има и деца, предупреждават педиатрите.

Снимка: БГНЕС