Мария Габриел в Дубровник: Нужни са общи действия по време на криза

Тазгодишната тема на форума е "Навигация в глобалното разместване"

08.07.2023 | 17:50 Редактор: Елеонора Танева
Мария Габриел в Дубровник: Нужни са общи действия по време на криза

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва в 16-ото издание на международния "Дубровник форум" в Хърватия. Тазгодишната тема е „Навигация в глобалното разместване“. Конференцията бе открита от министъра на външните работи на Хърватия Гордан Гърлич Радман. Във форума участват още министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович, върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич, министри на външните работи на страните членки на ЕС, страните от Югоизточна Европа, представители на ОИСР и други международни институции.

Българският вицепремиер Габриел направи изказване по време на дискусията "Световният ред и как да стабилизиране световната политика“. Пред участниците Мария Габриел очерта нуждата от общи действия по време на кризи, от насърчаване на международните партньорства, от стратегически инвестиции в нови технологии и алианси за сигурност.

"Важно е да идентифицираме стратегически сектори и общи интереси за силни алианси, в основата на които са международни правила, морални устои и ценности. Всяко предизвикателство е и нова възможност да намираме и прилагаме общи решения. Избирайки международното сътрудничество, си даваме шанс да се справим с тези предизвикателства", отбеляза вицепремиерът Габриел.

 

Снимка: МВнР