Украйна е подала молба за присъединяване към ВПСТТ

Очаква се заявлението да бъде разгледано по време на министерската среща на страните

07.07.2023 | 07:59 Редактор: Михаела Димитрова
Украйна е подала молба за присъединяване към ВПСТТ

Украйна кандидатства за присъединяване към Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (ВПСТТ). Това съобщи пред журналисти японският министърът на икономическото възстановяване Шигеюки Гото.

"Украйна е подала молба за присъединяване към ВПСТТ", каза той. Очаква се заявлението да бъде разгледано по време на министерската среща на страните, участващи в ВПСТТ, която ще се проведе в Нова Зеландия на 16 юли.

Заявленията от Китай и Тайван ще бъдат разгледани на същата среща. Първоначалното споразумение за Транстихоокеанското партньорство (ТТП) беше сключено на 6 февруари 2016 г. в Нова Зеландия след 7-годишни преговори.

Документът беше подписан от представители на 12 държави - Австралия, Бруней, Виетнам, Канада, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, САЩ, Чили и Япония, предаде БГНЕС.

Президентът Доналд Тръмп обаче веднага след встъпването си в длъжност обяви оттеглянето на САЩ от TТП. В резултат на това останалите 11 държави подписаха нов документ за създаване на зона за свободна търговия - Всеобхватното и прогресивно споразумение за Транстихоокеанското партньорство. 

Снимка: БГНЕС