"Навсякъде се водят ожесточени сражения": Украйна напредва по южните части на фронта

"Русия няма основания за запазване на зърнената сделка", каза руски високопоставен представител

03.07.2023 | 09:30 Редактор: Михаела Димитрова

Украинските сили устояват на яростни нападения в източните части на фронта и са изправени пред затруднения на североизток, но напредват близо до Бахмут и на юг, съобщи украинският заместник-министър на отбраната Хара Маляр, предаде Ройтерс.

Според руските съобщения от фронтовата линия силите на Москва са отблъснали украински нападения близо до села около Бахмут и райони по-дълбоко на юг, особено стратегическия град Угледар. Те също така съобщават, че са успели да удържат украинските войски на североизток.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски връчи награди на войските в пристанищния град Одеса и обеща: "Врагът по никакъв начин няма да диктува условията в Черно море!".

Украинската армия започна контранастъпление, за да си възвърне завзети от Русия области на изток и юг в 16-месечното нашествие. Първоначалното напредване на украинските сили е съсредоточено върху връщането на села на юг.

Заместник-министърът на отбраната Хара Маляр съобщи в Telegram, че "навсякъде се водят ожесточени сражения". На изток руските сили напредват близо до обсадените градове Авдеевка и Маринка в Доценка област.

"Освен това врагът започна атака в област Сватове“, допълни тя, имайки предвид област в Североизточна Украйна, където руските сили са активни. „Водят се ожесточени сражения… Положението е доста сложно", допълни Маляр, цитирана от Investor.bg.

Снимка: БГНЕС