Китайска компания дава на служителите си 6 887 щатски долара за всяко новородено

Действието подкрепя усилията на правителството да насърчи семействата да раждат повече деца

02.07.2023 | 22:11 Редактор: Вяра Димова
Китайска компания дава на служителите си 6 887 щатски долара за всяко новородено

Китайска компания обяви, че стартира програма за субсидиране на раждаемостта, според която нейни служители, които работят там повече от три години, могат да получат по 50 000 юана (6 887 щатски долара) за всяко новородено. Този ход е в подкрепа на усилията на правителството да насърчи семействата да раждат повече деца.

Програмата ще важи за всички служители на компанията, независимо от пола, съобщи "Глобъл таймс", позовавайки се на китайската онлайн туристическа платформа Trip.com. Те ще получават по 10 000 юана всяка година, докато новороденото навърши пет години.

От компанията заявиха, че ще инвестират 1 млрд. юана по програмата. През 2022 г. новородените първи деца в семействата на служителите са достигнали 147%, докато броят на вторите се е увеличил с 329%.

Тази програма на Trip.com бе предприета, след като китайските власти стартираха различни подкрепящи мерки в области като финансите, данъците, жилищата, заетостта, образованието и др., за да се създадат благоприятни условия за повишаване на раждаемостта в страната, предаде "Радио Китай".

През 2022 г. Китай регистрира първия отрицателен прираст в континенталната си част от 61 години насам, като населението намаля с 850 000 души на годишна база и достигна 1,4118 млрд, сочат данни на Националното статистическо бюро от януари тази година. Миналата година броят на новородените в страната е бил около 9,56 млн., което е рекордно ниско ниво от 1949 г. насам.

Снимка: БГНЕС