Зеленски: Русия може да взриви АЕЦ "Запорожие", за да спре контраофанзивата ни

"Освен че са терористи, има и логика в техните действия", заяви украинският президент

01.07.2023 | 18:54 Редактор: Искра Ангелова
Зеленски: Русия може да взриви АЕЦ

Русия може да използва евентуално взривяване на Запорожката АЕЦ, за да спре контранастъплението на въоръжените сили на Украйна. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на пресконференция с премиера на Испания Педро Санчес в Киев, съобщава РБК-Украйна.

"Има сериозна заплаха, защото Русия е технически готова да предизвика локална експлозия на станцията, която може да доведе до избухване. Ние обсъждаме всичко това с нашите партньори, така че всички да разберат какво прави Русия, защото трябва да намерят логиката. Освен че са терористи, има и логика в техните действия", допълни Зеленски.

Той добави, че руснаците могат да провокират взрив в АЕЦ-а и да изглежда, че не са го направили.

"Защо? Да покажат, че тази война е опасна за света. Да я провокират по такъв начин, че те да не са я направили. За информационното пространство, за да се страхуват хората от нея, за да започнат по-късно партньори, които са скептици (да искат): спрете политически Украйна, спрете нашите контранастъпателни действия", подчерта украинският държавен глава.

Според него украинската страна е обсъждала много с партньорите преминаването на станцията под контрола на Украйна.

"И също така е важно всичко да бъде проверено по време на прехвърлянето на контрола върху станцията от Русия на Украйна. Защото може да има дистанционен взрив. За да заявят по-късно: "Тогава всичко е под контрола на окупатора, всичко е добре, но сега има ... моля ви, има изход. Това е важен момент", поясни Зеленски, цитиран от "Фокус".

Наскоро Зеленски заяви, че руските сили се готвят за терористична атака в АЕЦ-а, последвана от изхвърляне на радиация. А началникът на Главното разузнавателно управление Кирил Буданов съобщи, че руските войски са минирали охладителя на станцията.

След това разузнаването на Украйна многократно напомня за плановете на руснаците, а наскоро е съобщено, че те намаляват присъствието си в станцията.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Зеленски все си приз
преди 9 месеца
То май обратното е още по-вероятно: за да прикрие че не може да направи офанзива да опита да взриви ЗАЕЦ. Милиардите ги дават за да прави офанзива, ама американците като видят че парите им отиват на вятъра много се сърдят. На Зеленски май му забраниха да казва къде ПВО е улучила, къде е улучила каквото е трябвало даулучи дрона и къде е пропуснала да улучи. Друг е въпроса дали може да удари ЗАЕЦ, досега нещо не му се отдава, оказа се че руските оръжия по-добре разрушават Леопарди, отколкото Т60. Сигнализирай за неуместен коментар