Лукашенко: Руските тактически ядрени оръжия в Беларус няма да бъдат използвани

Врагът няма да стъпи на наша земя, докато разполагаме с тях, заяви президентът

01.07.2023 | 11:05 Редактор: Вяра Димова
Лукашенко: Руските тактически ядрени оръжия в Беларус няма да бъдат използвани

Президентът на Беларус Александър Лукашенко изрази увереност, че руските тактически ядрени оръжия, разположени в страната му, никога няма да бъдат използвани, предаде Ройтерс. 

По-рано Лукашенко и руският държавен глава Владимир Путин казаха, че в Беларус вече са пристигнали част от предвидените тактически ядрени оръжия и че до края на годината там ще бъдат разположени и останалите. 

"Колкото повече живеем, толкова повече се убеждаваме, че трябва да се съхраняват на сигурно място в Беларус. Уверен съм, че никога няма да ни се наложи да ги използваме и че врагът няма да стъпи на наша земя, докато разполагаме с тях", заяви Лукашенко, цитиран от БТА.

Беларуският президент многократно е обвинявал западните държави, че се опитват да унищожат страната му, и твърди, че разполагането на ядрени оръжия е необходимо за възпиране на потенциални агресори, отбелязва Ройтерс.

Миналия месец Лукашенко каза, че в Беларус вече има тактически ядрени оръжия и че той няма да се поколебае да ги използва, ако се наложи, но подчерта, че за това ще са необходими консултации с Русия.

Снимка: БГНЕС