Извънредно положение във Франция? Погребват застреляния 17-годишен младеж

Властите са регистрирали 2560 пожара, щетите са големи

01.07.2023 | 14:12 Редактор: Вяра Димова

Близо 1000 души са били задържани през четвъртата нощ на напрежение във Франция. Масовите протести избухнаха след убийството на тийнейджър от полицай при пътна проверка в парижко предградие. Отново има ранени полицаи и жандармеристи при сблъсъците – по данните на вътрешното министерство те са 79. 

Властите са регистрирали общо 2560 пожара. 234 сгради са били подпалени или са понесли щети. Пламнали са около 1350 автомобила. Това е статистиката на вътрешното министерство, която показва, че страната е в момент на върхово напрежение. От Марсилия се появиха и кадри с експлозия в стария пристанищен район. 

Няма данни за пострадали хора, градските власти казаха, че причините за взрива се разследват. Също в Марсилия протестиращи разграбиха оръжеен магазин и задигнаха ловни пушки.

Кметът Беноа Паян поиска правителството да изпрати допълнителни части за борба с безредиците. По искане на вътрешното министерство трета поредна вечер беше ограничено движението на обществения транспорт. 45 000 са служителите на реда, които се опитват да потушат протестите. По думи на министъра Жералд Дарманен не се изключва и обявяването на извънредно положение.  

Днес е погребението на 17-годишния Наел, убит във вторник в предградието Нантер. Заради случая полицията във Франция е обвинявана в прекомерна употреба на сила. Вълненията стигнаха и до съседна Белгия, където също имаше протести. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
4 rate up comment rate down comment 1
Българка
преди 9 месеца
Хайде заспал народ. Гледайте какво става в Франция. Защо още си стоите по къщите?!!?! Това трябва да се случи и при нас, ако искаме нашата икономика да тръгне, са няма грабежи, лъжи и т.н. Сигнализирай за неуместен коментар