Франция спира градския транспорт, 40 000 полицаи се борят с протестите. Макрон с призив

Полицията е арестувала най-малко 875 души в цялата страна

30.06.2023 | 18:55 Редактор: Искра Ангелова

Трето денонощие Франция е разтърсвана от безредици, избухнали, след като 17-годишен младеж от алжирски и марокански произход беше застрелян от полицай. 900 души са задържани.

Президентът Еманюел Макрон напусна срещата на лидерите от Европейския съюз, за да участва в поредно извънредно съвещание за овладяване на ситуацията. Той заяви, че за борбата с размириците ще бъдат използвани допълнителни средства. А Министерството на вътрешните работи на Франция съобщи, че автобусните и трамвайните превози на много места в страната ще спират от 21 часа, забранява се и продажбата на пиротехнически изделия.

Макрон отправи обвинения към социалните медии и призова платформи като Snapchat и TikTok да премахнат публикации и потребители, които се свързват с насилието.

Премиерът на страната подчерта, че се разглеждат всички възможности за възстановяване на реда.

"Разглеждаме всички възможности с един приоритет - да се гарантира националното единство в републиката, а начинът за това е да се възстанови редът", коментира Елизабет Борн.

Полицията е арестувала най-малко 875 души в цялата страна, след като насилието обхвана и Марсилия, Лион, По, Тулуза, Лил. Ранени са поне 200 полицаи и жандармеристи, съобщи вътрешното министерство, като уточни, че няма сериозно пострадали.

40 000 мобилизирани служители на реда се опитват да потушат напрежението. По улиците демонстранти отново палиха контейнери за боклук и автомобили. Изгорени са около 1900 превозни средства, подпалени са били около 500 обществени сгради.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.