"Театър на градско насилие": Френските власти се готвят за ожесточени нощни протести

Около 40 000 полицаи ще бъдат разположени в цялата страна

29.06.2023 | 22:24 Редактор: Вяра Димова

Френските власти са готови за по-ожесточени нощни протести заради фаталната стрелба срещу младеж от полицай, гласи вътрешна инструкция за сигурността, каза източник от полицията. Той се позовава на вътрешен документ, който показва, че "идните нощи" се очаква "да бъдат театър на градско насилие" с "действия, насочени срещу силите на реда и символите на държавата", каза източникът.

По-рано френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен обяви, че около 40 000 полицаи ще бъдат разположени в цяла Франция, за да се справят с евентуални нови протести. "Около 5000 полицаи ще бъдат разположени в Париж и околностите му", каза той.

Освен това автобусните и трамвайните превози в Париж и околностите му ще бъдат преустановени на фона на очакваните протести заради убийството на тийнейджър от полицията, съобщиха регионалните власти.

След като няколко трамвая и автобуса станаха мишена на протестите в сряда, предизвикани от смъртта на 17-годишния младеж, решението е взето, "за да се гарантира защитата на персонала и пътниците", заяви Валери Пекрес в Twitter, цитиран от БГНЕС.

Размириците в Париж започнаха след като 17-годишен юноша бе прострелян в гърдите от упор във вторник сутринта заради отказ да се подчини на полицейска проверка. Френски полицай бе задържана и обвинен по случая. 

Снимка: БГНЕС