Подпалени коли и контейнери в Париж, сблъсъци с полицията, близо 150 арестувани

Макрон: Имаме един млад човек, който беше убит – това е необяснимо и непростимо

29.06.2023 | 14:02 Редактор: Михаела Кирилова

За втора поредна вечер бунтове бушуваха в парижките предградия, след като 17-годишно момче беше застреляно от полицай. Убийството стана във вторник сутринта и още вечерта започнаха тежки размирици. 

Освен в района на западен Париж, където бе стрелбата, протести имаше в други квартали на столицата, а вече и в Тулуза, Дижон и Лион. Правителството на Франция обеща да възстанови реда след две нощи на градско насилие.

Маскирани протестиращи, облечени в черно, палеха автомобили, контeйнери за боклук и стреляха с фойерверки срещу органите на реда. Опожарени са десетки коли и помещения. Полицията съобщи за близо 150 арестувани. Около 2000 полицаи за борба с безредиците бяха разположени само в Париж и околните предградия. 

Убийството на младежа отново разпали дебати във Франция. Полицията отдавна е критикувана за лошо отношение към хората в бедните предградия, особено към етническите малцинства.

Днес Еманюел Макрон свика междуведомствена кризисна група. Президентът каза, че разпространяващото се насилие в страната е неоправдано, но и че не може да бъде извинена фаталната стрелба по младежа. 

"Имаме един млад човек, който беше убит – това е необяснимо и непростимо. Искам да изразя емоцията на цялата нация след това, което се случи и смъртта на младия Наел, както и да изразя на семейството нашата пълна солидарност и съчувствието на целия народ", каза френският президент.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Metin
преди 9 месеца