За първи път в историята: Германия разположи ПВО-системи "Пейтриът" в Литва

Това се налага, за да се гарантира сигурността на срещата на НАТО във Вилнюс

30.06.2023 | 09:50 Редактор: Юлиан Христов
За първи път в историята: Германия разположи ПВО-системи

Германия започна да разполага в Литва системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", за да гарантира сигурността на срещата на НАТО във Вилнюс, която ще бъде проведена след по-малко от две седмици.

На снимки се вижда как германски военен конвой влиза във Вилнюс. В литовската столица на 11 и 12 юли ще се състои срещата на лидерите на страните, членуващи в Алианса. Литва, която членува и в ЕС, граничи с руския ексклав Калининград и с Беларус.

Според литовската армия това е първото разполагане на ракети "Пейтриът" в страната. Системите ще бъдат обслужвани от германски войници, пише БТА.

Германското министерство на отбраната заяви, че Берлин разполага "Пейтриът" в Литва по искане на НАТО и в тясно сътрудничество с литовските власти. В края на май бе съобщено, че Германия ще гарантира сигурността на срещата във Вилнюс и посредством свои сухопътни, въздушни и морски сили.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
сигурност
преди 9 месеца
Щом Литва не може да гарантира сигурността на срещата на НАТО, защо я организират там? Да си я организират в САЩ или поне в Германия. Там ще са на сигурно и няма да има нужда да карат "Пейтриът" през границите..... Сигнализирай за неуместен коментар