Жена с български корени ще се бори за президентския пост в Мексико

Бабата и дядото на Клаудия Шайнбаум са от България, избягали са по времето на нацисткия режим

29.06.2023 | 16:25 Редактор: Вяра Димова
Жена с български корени ще се бори за президентския пост в Мексико

Още като 15-годишна Клаудия Шайнбаум започва да се интересува от политика. Бедността, корупцията и замърсеният въздух в Мексико са теми, към които младото момиче навремето не остава безразлично. Особено несправедливо, според нея, било това, че не всички млади мексиканци имат шанса да получат добро образование.

И макар че по-късно решава да работи в сферата на природните науки, интересът ѝ към социално-икономическите въпроси остава. Днес Клаудия Шайнбаум е вече на 61 години. И иска да стане президентка на Мексико. За целта тя трябваше да се откаже от поста си на кметица на едноименния град, разказва вестник "Юдише Алгемайне". 

Дядото и бабата на Шайнбаум по майчина линия пристигат в Мексико през 40-те години на миналия век. Те бягат от България по времето, в което в Европа властва нацисткият режим. Родителите на баща ѝ са евреи ашкенази от Литва, които емигрират в Мексико преди около 100 години. 

Самата Клаудия е родена през 1962 година в Мексико сити. Тя е разведена и има две деца. Завършила е физика и е експерт по енергийни технологии в Мексиканската академия на науките. Много от членовете на семейството ѝ също се занимават с наука.

От 2000 до 2006 година Клаудия Шайнбаум отговаря за въпросите на околната среда в столицата, след което временно се връща към науката. През 2015 става кмет на Тлалпан. Преди пет години пък е избрана за кметица на огромния мегаполис, пише още "Юдише Алгемайне". 

Политическата кариера на Клаудия Шайнбаум не минава без турбуленции. През 2017, като кметица на Тлалпан, тя е обвинена за срутването на училище по време на земетресение, при което загиват 26 души. Сред един от сериозните ѝ ангажименти в последните години е борбата с насилието срещу жени, пише DW.

Клаудия Шайнбаум ще се бори за номинацията на Движението за национално възраждане ("Морена"), партията на настоящия президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор. Той няма право да се кандидатира за следващ мандат. Заради високия му рейтинг обаче се очаква "Морена" да спечели изборите. 

Снимка: БГНЕС