Путин с първо пътуване след похода на Пригожин: Не се съмнявах в подкрепата на руския народ

Президентът на Русия посети Дагестан

29.06.2023 | 07:32 Редактор: Михаела Кирилова
Путин с първо пътуване след похода на Пригожин: Не се съмнявах в подкрепата на руския народ

В първото си пътуване в Русия след бунта на ръководителя на "Вагнер" Евгений Пригожин, руският президент Владимир Путин посети Дагестан, където разгледа крепостта Нарън кале в Дербент, предаде ТАСС.

Изслушвайки доклад за плановете за развитие на туристическия потенциал на републиката, Путин каза: 

"Именно затова сме дошли тук, за да поговорим за туризма, включително за развитието му в Кавказ и тук в Дагестан".

"Русия дълбоко уважава Корана и религиозните чувства на мюсюлманите, а неуважението към тази свещена книга в Русия се счита за престъпление. Това е светиня за мюсюлманите и за всички останали също е светиня. Знаем, че в други страни постъпват по друг начин - не уважават религиозните чувства на хората и казват още, че това не е престъпление", каза руският президент при посещение на джамията "Джума"  в дагестанският град Дербент.

Той също подчерта, че взаимното уважение и братските отношения между християни и мюсюлмани заздравява единството на руския народ. 

"У нас, слава Богу, благодарение на такива свещенослужители като вас, в страната цари здрав междурелигиозен и междуконфесионален мир", каза Путин на председателя на дербентската джамия "Джума" Сеидяхя Сеидов. 

Руският президент добави, че патриархът на Москва и на цяла Русия учи и православните християни да поддържат това състояние, защото "мюсюлманите са наши братя". 
   
Путин поздрави също с Курбан байрам всички мюсюлмани в Русия:

"Всичко ще е наред. Днес мюсюлманите отбелязват този празник, затова аз, намирайки се тук в джамията, искам да поздравя и вас, и всички мюсюлмани в Русия с този голям празник и да ви пожелая благополучие", добави Путин, цитиран от БТА.

Сеидов поднесе на руския президент като подарък богато оформено копие на Корана, идващо от свещения за мюсюлманите град Мека, а Путин го увери, че подаръкът ще намери своето място е Кремъл.

В Дербент руският президент се срещна с ръководителя на Република Дагестан Сергей Меликов и взе участие в редица други прояви.

По време на посещението си в Дагестан Путин каза, че "не е имал съмнения" в подкрепата на руските граждани по време на бунта на "Вагнер" миналата седмица, който предизвика такава мащабна криза в страната, каквато не е виждана от идването на Путин на власт преди повече от 20 години.

"Нямах съмнения за реакцията на (хората от) Дагестан и в цялата страна", каза Путин по време на разговор с ръководителя на Дагестан Сергей Меликов, откъс от който беше излъчен от руската държавна телевизия.  

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
ттт
преди 9 месеца
''Именно затова сме дошли тук, за да поговорим за туризма,''сигурен съм, че в момента най важното нещо което притеснява Путин в туризма в Дегестан. Сигнализирай за неуместен коментар