Милотинова: Вместо да изпълни критериите, Скопие пропиля 1 година в лобизъм

"Не е тайна, че в момента е почти забранено да си българин в Северна Македония", каза журналистът на Bulgaria ON AIR

28.06.2023 | 12:35 Редактор: Искра Ангелова
Милотинова: Вместо да изпълни критериите, Скопие пропиля 1 година в лобизъм

За тази една година равносметката е, че е постигнат много скромен напредък след приемане на френското предложение. А това е преговорната рамка на РСМ и без изпълнение на условията по тази преговорна рамка тя не може да започне преговори. А предусловие е записването на българите в Конституцията. Това заяви журналистът на Bulgaria ON AIR Милена Милотинова в студиото на "Денят започва".

"Виждаме, че една година не може да се събере конституционно мнозинство, доскоро нямаше и оформени текстове, които да се предложат", изтъкна тя и добави, че става въпрос за човешки права, а те са фундаментът на Европа и защитата им е един основните копенхагенски критерии, които всяка страна-членка е спазвала и изпълнявала, а всяка страна-кандидат е покривала", допълни Милотинова.

По думите ѝ равносменката е - вместо изпълнение на ангажиментите, една година пропиляна в лобизъм.

"За мен е абсурдно, че се намери конституционно мнозинство за приемане на ретроактивно законодателство, насочено спрямо клубовете на българите в РСМ, но не може да се намери конституционно мнозинство за вписване на българите в Конституцията", коментира още журналистът.

Милотинова коментира, че българите не само трябва да се впишат в преамбюла на конституцията на РСМ, но и на всички останали места, където са споменати останалите народи и части от народи, за да могат да имат реални права и да имат правата, които имат останалите народи в РСМ. 

"Не е тайна, че в момента е почти забранено да си българин в Северна Македония", поясни тя.

"Ако не се приемат конституционните промени в РСМ, няма старт на преговорите за приемане в ЕС, и това е императивно ясно предусловие на Европейския съвет и на всички членки", е категорична тя и добави, че всякакви вътрешнопартийни боричкания за повече влияние в обществото само спират Македония по европейския ѝ път.

Четете цялото интервю с Милена Милотинова ТУК

Снимка: БГНЕС