ЕП ще гласува нов призив за приемането ни в Шенген

България и Румъния са изпълнили изискванията, се посочва в проекта на резолюцията

27.06.2023 | 12:23 Редактор: Михаела Димитрова
ЕП ще гласува нов призив за приемането ни в Шенген

На последното си заседание в Страсбург преди лятната ваканция Европейският парламент ще гласува в началото на юли нов призив за приемането на България и Румъния в Шенген. Това реши днес комисията по петициите в ЕП с 25 гласа "за", без "против" и въздържали се. Предвижда се евродепутатите да призовават Съвета на ЕС да одобри присъединяването на двете държави към Шенген до края на годината.

България и Румъния са изпълнили изискванията, се посочва в проекта на резолюцията. Изразява се съжаление, че на 8 декември миналата година държавите от ЕС не постигнаха единодушие, "без да се представи каквато и да било правна обосновка, свързана с изискванията за присъединяване". Допълва се, че разширяването на Шенген би направило ЕС по-силен.

Това, че Румъния и България все още са извън Шенген, създава съществена обществена и икономическа тежест за бизнеса и гражданите на двете страни, се посочва в документа.

Гражданите на България и Румъния са дискриминирани, тъй като се сблъскват със забавяния, бюрократични затруднения и допълнителни разходи, когато пътуват или вършат работа в чужбина, в сравнение с техните колеги от останалите страни в ЕС, е записано в проекта. Закъсненията заради чакането по границите от румънците и българите, може да продължат от няколко часа до дни, в сравнение с 10-те минути за преминаване без проверки по вътрешните граници в ЕС, а това влошава допълнително условията на работа на водачите в товарните превози, се отчита в текста, цитиран от БТА.

Допълва се, че ограниченията засягат единния пазар и водят до възпрепятстване на свободното движение на стоки между страните от ЕС, нанасят "непоправими щети" на околната среда и са в разрез с целите за опазване на природата. Здравето на водачите, митничарите и хората, живеещи в близост до граничните пунктове, е застрашено от увеличеното замърсяване от хиляди превозни средства, чакащи да преминат границата всеки ден. Всяка година заради това се отделят 46 000 тона въглероден диоксид, пише в документа.

Снимка: БГНЕС