Крие ли Беларус информация за състоянието на Пригожин? НАТО: Видя се грешката на Путин

Путин и Сергей Шойгу демонстрираха, че се завръщат към обичайните си дейности

26.06.2023 | 18:43 Редактор: Искра Ангелова

Режимът на антитерористичната операция в Москва е отменен. Федералната служба за сигурност е преценила, че вече няма заплахи за живота и здравето на хората. Руският президент Владимир Путин и военният министър Сергей Шойгу направиха първите си публични изяви след опита за метеж в страната в събота.

Руският президент Владимир Путин и военният министър Сергей Шойгу демонстрираха, че се завръщат към обичайните си дейности, след опита за метеж на Евгений Пригожин и частната армия "Вагнер" в събота. Путин се появи във видеозапис, за да поздрави участниците в индустриален форум.

В обръщението си той не споменава събитията от уикенда. За първи път след бунта и руският министър на отбраната Сергей Шойгу, срещу когото най-остро се обяви Пригожин, се появи публично. Видеозапис показа Шойгу на посещение в команден пункт на руската армия. Той е изслушал доклад за текущата обстановка на фронта с Украйна и действията на противника.

От Литва днес ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че бунтът на наемническите войски в Русия е показал, че инвазията на руския президент Владимир Путин в Украйна е била "стратегическа грешка".

"Следим ситуацията в Русия. Събитията през уикенда са вътрешен руски въпрос и са още едно доказателство за голямата стратегическа грешка, която президентът Путин допусна с незаконното анексиране на Крим и войната срещу Украйна", поясни Столтенберг.

НАТО следи внимателно и ситуацията в Беларус, след като Путин обяви, че изпраща там ядрени оръжия, а в събота стана известно, че лидерът на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин също е там. На този етап няма информация за неговото състояние. Но бившият директор на ЦРУ, генералът от резерва - Дейвид Петреъс, предупреди: "Пригожин спаси живота си, но изгуби своята група "Вагнер". И той трябва да бъде много внимателен около отворени прозорци в своето ново местообитание в Беларус."

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС