Преговорите с Пригожин започнали в петък, но Путин не си вдигал телефона

Може да има рокади в Министерството на отбраната на РФ

26.06.2023 | 15:19 Редактор: Искра Ангелова
Преговорите с Пригожин започнали в петък, но Путин не си вдигал телефона

Преговорите за деескалация на ситуацията със собственика на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин са започнали още на 23 юни (началото на бунта), но те не са дали резултат, съобщават източници на руското опозиционно издание "Медуза". А още в средата на деня на 24 юни Пригожин е започнал да се опитва да се свърже с Кремъл и дори "се опита да се свърже с Путин, но президентът не искаше да говори с него".

"След тези събития стана ясно, че няма място в системата за него (Пригожин). При всички случаи той би загубил (нещо), дори и да получи гаранции за живота си и запазване на бизнеса в някакъв вид. А той не искаше да губи", казва източникът на "Медуза".

Според събеседниците на медията, близки до Кремъл и руското правителство, Пригожин най-вероятно е осъзнал, че е "преминал границите" и "перспективите за движение на колоните му са лоши".

По това време "вагнеровците" наближават река Ока, където руската армия и Националната гвардия изградиха първата отбранителна линия.

"В същото време ЧВК не получиха допълнителна подкрепа за първите часове на въстанието", пише изданието, цитирано от "Фокус".

Виждайки промененото отношение на Пригожин, Кремъл решава да започне преговори, водени от голяма група официални лица, включваща, наред с други, ръководителя на президентската администрация Антон Вайно, секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Патрушев и руския посланик в Беларус Гризлов.

А Александър Лукашенко действа като фронтмен, тъй като Пригожин настоява в преговорите да участват "първи лица".

"Пригожин имаше нужда от достоен довереник, за да се измъкне от играта, запазвайки лицето си. Лукашенко действаше като такъв. Той обича PR-а и разбира ползите - затова се съгласи", казва източникът на изданието.

Така публично Лукашенко се показа като човек, който "спаси Русия максимум от гражданска война, но най-малкото от много кръвопролития".

А Пригожин ще бъде "принуден да напусне Русия. Президентът не може да му прости това", уверени са събеседниците на "Медуза". "Той няма да има същото влияние и ресурси, както преди".

В същото време може да има рокади в Министерството на отбраната на РФ - поради неефективен отговор на бунта, но не в близко бъдеще - за да не изглежда, че това е изпълнение на изискванията на Пригожин.

Снимка: БГНЕС