След "Вагнер": Русия алармира за разрушени къщи, пламна петролна база

Руските власти не съобщават за човешки жертви, въпреки че "Вагнер" твърди, че е свалил няколко самолета

26.06.2023 | 07:37 Редактор: Искра Ангелова
След

Руски официални лица съобщиха в неделя, че заради бунта на наемниците на "Вагнер" са нанесени щети на къщи и пътища, съобщи AFP.

Въоръженият бунт на началника на "Вагнер" Евгений Пригожин, който в петък се закани да свали руското военно ръководство, предизвика най-голямата политическа криза в Русия от десетилетия.

През уикенда Пригожин заповяда на силите си да тръгнат към Москва, след което внезапно каза на наемниците си да се върнат, след като беларуският президент Александър Лукашенко постигна споразумение за прекратяване на кризата.

В неделя официалният представител на южната област Воронеж Максим Янцов съобщи, че в резултат на престрелка с участието на силите на "Вагнер" в село Елизаветовка са били повредени 19 къщи.

"В южния град Ростов на Дон, който малката армия на "Вагнер" е превзела, около 10 000 кв. м пътища са повредени от танкови коловози", заяви кметът Алексей Логвиненко в изявление в социалните мрежи, цитиран от БГНЕС.

През уикенда властите във Воронеж съобщиха за огромен пожар в петролна база, който очевидно е избухнал в резултат на похода на "Вагнер". Губернаторът Александър Гусев не споменава за последиците от него в публикация в неделя.

Руските власти не съобщават за човешки жертви, въпреки че "Вагнер" твърди, че е свалил няколко самолета.

Бунтът беше кулминацията на дългогодишната вражда на Пригожин с висшето ръководство на руската армия във връзка с провеждането на войната на Русия в Украйна.

Снимка: БГНЕС