След "Похода" на Пригожин: Шойгу с първа поява, готов ли е Путин за смени?

Украйна твърди, че си е върнала близо 130 квадратни километра

26.06.2023 | 14:22 Редактор: Михаела Кирилова

На втория ден след така наречения "Поход на справедливостта" на Пригожин срещу Москва - режимът на антитерористични операции в руската столица и в областта е отменен. Федералната служба за сигурност е преценила, че вече "отсъстват заплахи за живота и здравето на хората". А за първи път след бунта на "Вагнер" руският министър на отбраната Сергей Шойгу се появи във видео.

В момента ситуацията на територията на Московска област изглежда стабилизирана. В събота вечерта лидерът на групировката "Вагнер" Евгений Пригожин спря похода, и в замяна на оттегляне на обвиненията срещу него и бойците му, беше обявено, че той заминава за Беларус. Бившият директор на ЦРУ, генералът от резерва Дейвид Петреъс, предупреди, че Пригожин трябва да бъде много внимателен докато пребивава в там.

"Пригожин спаси живота си, но изгуби своята група “Вагнер". И той трябва да бъде много внимателен около отворени прозорци в своето ново местообитание в Беларус", коментира бившият директор на ЦРУ, генерал Дейвид Петреъс.

Той каза това пред СиЕнЕн, очевидно имайки предвид случаите с руснаци, починали при неясни обстоятелства, включително след падане от прозорци. Сред тях са критици на руското нахлуване в Украйна. В събота "вагнеровци" завзеха Ростов на Дон и Воронеж, и през Липецка област стигнаха на 200 километра от Москва.

Гневът на Пригожин беше насочен към руското военно ръководство, което той обвинява, че е наредило избиване на негови бойци в лагери в тила. Една от фигурите, попаднали под прицела му, обаче, се появи във видео от посещение при руските войски в Украйна.

РИА Новости отбелязва, че Сергей Шойгу продължава да заема поста министър на отбраната. Не се съобщават детайли кога точно той се е срещнал с войници и командири от Западната войскова групировка. Все още не е известно дали президентът Владимир Путин се е съгласявал да прави промени във висшето военно ръководство като част от сделката с Пригожин.

Руските медии предават информацията, че Шойгу е посетил преден команден пункт в зоната на т.нар. специална военна операция и е изслушал доклад за текущата обстановка на фронта, действията на противника и изпълнението на задачите от руските войски по основните тактически направления. Министърът е обърнал внимание на цялостното подсигуряване с всичко необходимо на войските.

На фона на предизвикания от Пригожин смут в Русия от Киев обявиха, че Украйна е успяла да си отвоюва от окупаторите около 130 квадратни километра по южната фронтова линия. За успехи в контранастъплението съобщи в Telegram заместник-министърът на отбраната Хана Маляр.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС