Кремъл няма да съди бойците на "Вагнер", Путин и Лукашенко гарантират сигурността на Пригожин

Колоните на "Вагнер" са повредили по време не престоя си повече от 10 000 квадратни метра пътна настилка в Ростов на Дон

25.06.2023 | 13:45 Редактор: Михаела Димитрова

Бойците на частната военна компания "Вагнер" се изтеглиха от Ростов на Дон . Така нареченият "поход на справедливостта" към Москва е спрян.

Лидерът на групата Евгений Пригожин заминава за Беларус, а на бойците няма да се търси наказателна отговорност. Това са договорености, постигнати снощи след часовете на напрежение за Русия пред заплахата от въоръжен метеж. 

Владимир Путин се съгласи да допусне Пригожин да тръгне към Беларус, съобщи руското президентство снощи.

В решаването на ситуацията като посредник бе включен беларуският лидер Александър Лукашенко. Кремъл обеща, че бойците на “Вагнер”, участвали в похода, няма да бъдат съдени. Останалите наемници ще преминат под прякото командване на руската армия.

Новината за споразумението дойде на фона на твърденията, че конвой от "Вагнеровци" е достигнал на около 200 километра от Москва, преди Пригожин да нареди връщане обратно. Часове по-рано, в съботната сутрин, Пригожин обяви, че предприема “марш на справедливостта” с обвинения към руското военно ръководство за удари по лагери на неговите хора.

След като Путин в извънредно обръщение определи действията на групировката като предателство и се закани със сурови наказания, по-късно от Кремъл потвърдиха за споразумението.

Говорителят Дмитрий Песков каза, че Путин и Лукашенко гарантират сигурността на Пригожин. А междувременно от градската администрация на Ростов казаха, че колоните на "Вагнер" са повредили по време не престоя си повече от 10 000 квадратни метра пътна настилка.

Работата по щетите е започнала още днес. В Киев коментираха, че хаосът в Русия е в тяхна полза. Президентът Володмир Зеленски призова съюзниците на Украйна да използват момента и да ѝ изпратят още оръжия. Украинската армия твърди, че продължава настъплението си около Бахмут. Освободени са райони и в Донецка област. 

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС