От лаборатория в Ухан ли тръгна Ковид-19? Разсекретиха доклад на САЩ

Няма еднозначен отговор, продължава събирането на данни

24.06.2023 | 13:15 Редактор: Елеонора Танева
От лаборатория в Ухан ли тръгна Ковид-19? Разсекретиха доклад на САЩ

Американските разузнавателни агенции не са успели да установят дали изследователи от лаборатория в Ухан, Китай, които са се разболели през есента на 2019 г., са били заразени с Ковид-19, който скоро след това се разпространи по целия свят. Това сочи разсекретен доклад, публикуван в петък, пише Bloomberg.

Офисът на директора на националните разузнавателни служби разкри подробности за учените от Института по вирусология в Ухан, които са се разболели през 2019 г., преди първите документирани случаи на заразяване с Ковид-19, както и за изследванията на коронавирусите, провеждани в лабораторията от Китайската народноосвободителна армия. Въпреки това никаква част от публикуваните разузнавателни данни не показва еднозначно, че лабораторната работа е причина за пандемията, която доведе до почти 7 млн. смъртни случая.

Докладът се появява месеци след като президентът Джо Байдън подписа закон, изискващ разсекретяване на разузнавателна информация относно свързаността на пандемията с лабораторията. Новата информация едва ли ще допринесе съществено за решаването на големия спор относно появата на Ковид-19 – въпрос, който вече е източник на партийни противоречия и разследвания.

Освен това е и далеч от окончателно заключение относно началото на пандемията. Разузнавателните служби твърдят, че все още търсят ключова информация от Китай.

САЩ и преди са публикували подобни доклади, а "търсенето на произхода на Ковид-19 е свързано с науката и не трябва да бъде политизирано", коментира Лиу Пъню, говорител на китайското посолство във Вашингтон.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: pixabay