Украйна може да получи американски F-16 в началото на 2024 г.

Въпросът кои страни ще дарят самолети обаче не е решен

23.06.2023 | 17:41 Редактор: Юлиан Христов
Украйна може да получи американски F-16 в началото на 2024 г.

Украинската армия може да получи американски изтребители F-16 в началото на 2024 г. В момента обаче няма точни дати за доставка.

В същото време отбранително-промишлената база на Запада не е толкова стабилна, колкото се смяташе преди. Така че на срещата на върха на НАТО във Вилнюс следващия месец се очаква лидерите на Алианса да подпишат план за производство на повече отбранителни сили, пише Politico.

Другият проблем с оръжията, висящ над срещата на 11-12 юли, е дали съюзниците ще започнат да обучават украинци на изтребители F-16. Сега имаме част от отговора: западните страни гледат на Румъния като на възможно място за обучение на бойните самолети, което може да започне това лято.

Въпросът кои страни ще дарят самолети на Украйна остава без отговор. Нидерландия и Дания, които ръководят многонационалните усилия за обучение, най-вероятно ще осигурят самолетите, твърдят бивши военни, пише "Фокус".

Графикът за доставка също остава неясен, но по неофициална информация трансферите могат да започнат в началото на 2024 г.

Снимка: Pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
кой жъ гу лете
преди 10 месеца
това да не е лака кола? дажи с обратен волан стават бели!! Сигнализирай за неуместен коментар